Саудитска Арабия е на път да екзекутира за първи път жена

...
Саудитска Арабия е на път да екзекутира за първи път жена
Коментари Харесай

Саудитска Арабия планира да обезглави защитничка на човешките права

Саудитска Арабия е на път да екзекутира за първи път жена - деятел за човешките права.

Главният прокурор на страната е изискал смъртното наказване за пет деятели, в това число защитничката на правата на дамите Изра ал-Гомгам, оповестява Военновъздушни сили, цитирайки известие на организацията Human Rights Watch (HRW). 

Изра ал-Гомгам е добре известна с присъединяване си и документирането на всеобщите митинги, които се състояха в Катар от 2011 година насам.

Правозащитната организация заяви, че в трибунал срещу тероризма, Гомгам е упрекната за закононарушение като  " присъединяване в митинги " в оживения регион Катиф, който е място на демонстрации на малцинствената шиитска мюсюлманска общественост, протестираща срещу дискриминацията, на която е подложена от сунитското държавното управление в страната. Сред обвиняванията са и  " подбудителство към митинг ", " издигане на враждебни към режима лозунги ", " опит за въздействие върху общественото мнение ", " издание в обществени медии " и " даване на морална поддръжка на революционери ".

Най-малко 13 бранители на правата на индивида и правата на дамите бяха задържани от средата на май тази година по обвинения в дейности, считани за рискови за националната сигурност. Изра ал-Гомгам и брачният партньор й са задържани през декември 2015 г. 

Главният прокурор поиска смъртно наказание основано на ислямския принцип на " тазир ", който се базира на наказване за закононарушения по преценка на съдията. 

HRW предизвести, че това е " рисков казус " . " Всяко екзекуция е ужасна, само че търсенето на смъртното наказване за деятели като Изра ал-Гомгам, които даже не са упрекнати в принуждение, е чудовищно ", споделя Сара Лиа Уитсън, шеф на HRW за Близкия Изток.

По-голяма част от шиитското малцинство в страната живее в произвеждащата нефт Източна провинция. Те се оплакват, че религиозните им церемонии са неразрешени от сунитските управляващи и че им се лишава опцията за работа и обучение.

Саудитска Арабия е абсолютна монархия, в която публичните митинги и политическите партии са неразрешени. През последните години там бяха вкара значими обществени и стопански промени от младия принц Мохамед бин Салман, само че тези промени бяха съпроводени от тежки репресивни ограничения срещу духовници, интелектуалци и деятели, в това число дами, доста от които бяха задържани.

Саудитска Арабия и преди този момент е екзекутирала шиитски деятели по по този начин наречените от правозащитниците " политически стимулирани обвинявания ", само че към момента няма коментар от саудитското държавно управление по отношение на актуалното искане за смъртно наказване. То идва на фона на засиленото напрежение с районния противник - шиитски Иран, който бива упрекван за подбуждане на безредици и връзки с шиитските бунтовници хути в Йемен.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР